Aşure Nasıl Yapılır
Aşure Tarifi Aşure Tarifi Aşure Nasıl Yapılır Sütsüz Aşure Sütlü Aşure Aşure yi bilen ve sevmeyen yoktur sanıyorum. Yapması...

http://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/asure-nasl-yaplr.html
Aşure Tarifi |
Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Sütsüz Aşure
Sütlü Aşure
Aşureyi bilen ve sevmeyen yoktur sanıyorum. Yapması zor gibi
görünse de çok kolaydır aslında yapması. İçinde malzeme çok olduğundan sanki
zor zaman alıcı gibi görünür. Dediğim gibi çok kolay denemediyseniz yada
kendinize güvenmiyorsanız bu ölçülerle mutlaka deneyin derim.
Aşure yüzyıllardır yapılan dini ve geleneksel
önem taşıyan kıymetli tariflerden biridir. Hicri yılbaşının başladığı Muharrem ayının 10. günü Aşure günü olarak kabul edilir. Bu günde yapılan
dualar, dağıtılan yiyecekler, yapılan hayırlar çok önemlidir. Aşure yapılıp
dağıtılmak sevap denilir ya, niyet önemlidir bence bir çorba yapılıp dağıtılsa
da aynı karşılığı bulur sanıyorum.
Aşure benim çocukluğumda buğday, nohut, fasulye,
üzüm ve cevizden ibaretken, yıllardan sonra çeşitlendi içine envai çeşit kuru
yemiş ve meyve girdi. Sütlüsü, tuzlusu da eklendi aralarına. Kimisi aşure sütlü
mü olur der, kimisi sütsüz aşure mi olur der, kimisi de niye bu aşurede pekmez
yok pekmezsiz aşure mi olur der :) Herkes kendi bildiği gibi yapabilir dediğim
gibi önemli olan niyettir, paylaşmaktır. İlle de şu olacak içinde yada şu
malzeme kesinlikle olamaz içinde diyemezsiniz.
Ben yıllardır
yaptığım garantili lezzeti tam aşure tarifi vereceğim size. Hayatında ilk kez
Aşure yapanların bile kıvamını ve lezzetini tam tutturduğu bir aşure tarifi bu.
Ben 20 kglık bir tencerede yaptım, kalabalık bir yere göndereceğim için. Bu ölçüden daha az çıkıyor tabi ki. Yaklaşık 20-25 küçük kase çıkıyor sanırım. Ben verdiğim ölçünün 3 katını kullandım.
Aşure Nasıl
Yapılır bunu merak ediyorsanız tarifimi denemelisiniz. Deneyecek olanlara
şimdiden kolay gelsin.
Aşure Tarifi |
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 3 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı fıstık
- 1.5 su bardağı küp doğranmış
kayısı
- 1 su bardağı kuru üzüm
- Yarım su bardağı kuş üzümü
- Yarım su bardağı küp küp
doğranmış portakal kabuğu
- 1 su bardağı küçük küpler
halinde doğranmış elma
- 4 su bardağı toz şeker
- Bir fiske tuz
- 1 çorba kaşığı gül suyu
Aşure Nasıl Yapılır?
![]() |
Aşure Nasıl Yapılır |
![]() |
Aşure Nasıl Yapılır |
![]() |
Aşure Nasıl Yapılır |
- Aşure yapmak için bir gece önceden
fasulye ve nohutu aynı kapta ıslatalım.
- Aşurelik buğdayı da yıkayıp
aynı şekilde suda bekletelim.
- Ertesi günü düdüklü tencereye
nohut ve fasulyeyi alalım. Üzerini 1 karış geçecek kadar su ekleyelim.
Yumuşayıncaya kadar yaklaşık yarım saat haşlayalım.
- Buğdayı bir tencereye alalım
aynı şekilde su ekleyelim ve yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
- Küçük bir tencereye doğranmış
kayısı ve üzümü alalım. Biraz yumuşayıncaya kadar kaynatalım.
- Büyükçe bir tencereye haşlanmış
olan nohutu, fasulyeyi, buğdayı, kayısı ve üzümü suları ile birlikte
aktaralım. Üzerine biraz su ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Bu aşamada
su miktarını net olarak veremiyorum çünkü haşlanan baklagillerin ve
meyvelerin su miktarına göre değişebilir. Su miktarından korkmayın
kolaylıkla ayarlayabileceğinizi düşünüyorum.
- Kaynama aşamasına gelince
doğranmış elma ve portakal kabuğunu da ilave ettikten sonra tuz şekeri
ekleyelim ve 15 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatalım.
- Ocaktan almaya yakın yani 5
dakika kadar önce fıstık, fındık, kuş üzümü, bir çimdik tuzu ve gül suyunu
da ilave edelim.
- Aşureniz bekledikçe koyu kıvam
alacaktır fakat hemen koyu olmasını istiyorsanız. 2 çorba kaşığı nişastayı
soğuk suda eriterek en son attığımız malzemelerden sonra ilave edip
koyulaştırabilirsiniz.
- İsteğe bağlı incir, çörek otu
ekleyebilirsiniz. Ben inciri sevmediğim için başkası da yemesin diye
eklemiyorum:) Zaten rengini de koyu yapıyor.
- Hazırladığımız aşuremiz biraz
dinlenip ılıdıktan sonra kaselere servis edebilirsiniz.
- Üzerini kuş üzümü, nar, ceviz
ve tarçın ile isteğe bağlı süsleyebilirsiniz.
- Afiyet olsun
Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Sütsüz Aşure
Sütlü Aşure
hobbyolog-tariflerim