Balaban Kebabı Tarifi

Balaban Kebabı Yoğurtlu Köfte Balaban Köfte Tarifi Eskişehir Balaban Köfte Nasıl Yapılır İyi akşamlar. Ana yemek olarak ne ...

Balaban Kebabı

Yoğurtlu Köfte
Balaban Köfte Tarifi
Eskişehir Balaban
Köfte Nasıl Yapılır

İyi akşamlar. Ana yemek olarak ne yapacağımız çoğu zaman bize zor gelir. Yapmak değil de ne yapacağımızı düşünmek zor tabi ki. Size yapımı hem kolay hem de özel misafirlerinize de yapabileceğiniz gösterişli doyurucu bir yemek tarifi vereceğim. Yöresel bir yemek aslında. Memleketim yani Eskişehir'e ait:)  İsmi Balaban Köfte yada Balaban Kebabı olan tarife adını veren "Balaban" kelimesinin anlamı tatarcada "çok" manasına gelir. Bilindiği üzere Eskişehir'de Kırımdan göç etmiş Kırım Tatarları büyük bir çoğunluk olarak bulunurlar. Onlardan bölgeye yayılmış ve tanınmış lezzetler de epeyce fazladır. Çi Börek, Balaban Köfte, Göbete bu lezzetlerden ilk akla gelenler.
Balaban Köfteyi Ramazan ayından önce yapmıştım ama yayınlama fırsatı bulamadım daha doğrusu bir türlü sırası gelemeyen tariflerden biri oldu. Araya Ramazan ve yıllık izin de girince bir çok tarif yazılmayı bekliyor diyebilirim.
Balaban Kebabının tarifine geçmeden önce asıl lezzeti sosunda olduğunu belirtmek istiyorum. Kemik yada et suyu kullanılarak yapılan sos köfteden daha çok lezzet katıyor bu kebaba. Tarifte sosun alttaki pideleri daha çok ıslatması gerekiyor ama biz fazla ıslanmış sevmediğimiz için bu şekilde yaptım. Biraz daha kuru kaldı pideler. Asıl Balaban Köftede pideler epey ıslanmış oluyor. Siz sosun miktarınını isterseniz arttırabilirsiniz.
Her ne kadar Eskişehirli ustaların yaptığı Balaban Köfte kadar olmasa da evde yaptığım bu nefis lezzetin tarifine geçelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
 
Balaban Kebabı
Balaban Köfte İçin Malzemeler

  • 1 adet tırnaklı pide yada iki adet bazlama


Köftesi İçin;
 
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet büyük soğan
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Tuz


Sosu İçin;


  • 1.5 su bardağı kadar et suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ


Üzerine;
  • 1 kase yoğurt
  • Eritilmiş tereyağı


Balaban Kebabı Nasıl Yapılır?
Balaban Kebabı Nasıl Yapılır

  • Öncelikle köftesini hazırlayalım. Bunun için soğanı rendeleyelim, maydanozu ince kıyalım ve diğer köftelik malzemeleri yoğurma kabına alıp iyice yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz köfte hamurunu yarım saat dinlendirelim ve daha sonra elimizle parçalar alarak şekil verelim.
  • Kızgın yağda köfteleri kızartalım. Bir havlu kağıt üzerine alalım.
  • Salçalı sos için tereyağı ve sıvı yağını derin bir tavaya alım. Salçaları da ekleyip kavuralım. Sıcak et suyunu ekleyelim biraz tuz ekleyip 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alalım.
  • Pide yada bazlamayı küp küp doğrayalım.
  • Servis tabağına pideleri alalım. Üzerine salçalı sosu dökelim.
  • Köfteleri yerleştirelim. En üste yoğurdu gezdirelim. 
  • İsterseniz salçalı sostan sonra da kullanabilirsiniz yoğurdu. 
  • En son eritilmiş tereyağını gezdirelim( Ben fotoğrafı çektikten döktüm o yüzden resimde tereyağı yok)
  • Afiyet olsun

Balaban Kebabı

Balaban Köfte Tarifi
Eskişehir Balaban
Köfte Nasıl Yapılır?
hobbyolog-tariflerim

DAHA FAZLASI

YOĞURTLU KÖFTE 7206935738760082728

Yorum Gönder

emo-but-icon

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

popüleriz biz

FACEBOOK

twitter

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

item