Balaban Kebabı Tarifi
Balaban Kebabı Yoğurtlu Köfte Balaban Köfte Tarifi Eskişehir Balaban Köfte Nasıl Yapılır İyi akşamlar. Ana yemek olarak ne ...

http://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/balaban-kebab-tarifi.html
Balaban Kebabı |
Yoğurtlu Köfte
Balaban Köfte Tarifi
Eskişehir Balaban
Köfte Nasıl Yapılır
İyi akşamlar. Ana
yemek olarak ne yapacağımız çoğu zaman bize zor gelir. Yapmak değil de ne
yapacağımızı düşünmek zor tabi ki. Size yapımı hem kolay hem de özel
misafirlerinize de yapabileceğiniz gösterişli doyurucu bir yemek tarifi
vereceğim. Yöresel bir yemek aslında. Memleketim yani Eskişehir'e ait:) İsmi Balaban Köfte yada Balaban
Kebabı olan tarife adını
veren "Balaban" kelimesinin anlamı tatarcada "çok" manasına
gelir. Bilindiği üzere Eskişehir'de Kırımdan göç etmiş Kırım Tatarları büyük
bir çoğunluk olarak bulunurlar. Onlardan bölgeye yayılmış ve tanınmış lezzetler
de epeyce fazladır. Çi Börek, Balaban Köfte, Göbete bu lezzetlerden ilk akla gelenler.
Balaban Köfteyi Ramazan ayından önce yapmıştım ama
yayınlama fırsatı bulamadım daha doğrusu bir türlü sırası gelemeyen tariflerden
biri oldu. Araya Ramazan ve yıllık izin de girince bir çok tarif yazılmayı
bekliyor diyebilirim.
Balaban Kebabının
tarifine geçmeden önce asıl lezzeti sosunda olduğunu belirtmek istiyorum. Kemik
yada et suyu kullanılarak yapılan sos köfteden daha çok lezzet katıyor bu
kebaba. Tarifte sosun alttaki pideleri daha çok ıslatması gerekiyor ama biz
fazla ıslanmış sevmediğimiz için bu şekilde yaptım. Biraz daha kuru kaldı
pideler. Asıl Balaban Köftede pideler epey ıslanmış oluyor. Siz sosun
miktarınını isterseniz arttırabilirsiniz.
Her ne kadar
Eskişehirli ustaların yaptığı Balaban
Köfte kadar olmasa da evde
yaptığım bu nefis lezzetin tarifine geçelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet
olsun.
Balaban Köfte İçin Malzemeler
- 1 adet tırnaklı pide yada iki
adet bazlama
Köftesi İçin;
- Yarım kilo kıyma
- 1 adet yumurta
- 1 adet büyük soğan
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
Sosu İçin;
- 1.5 su bardağı kadar et suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzerine;
- 1 kase yoğurt
- Eritilmiş tereyağı
Balaban Kebabı Nasıl Yapılır?
Balaban Kebabı Nasıl Yapılır |
- Öncelikle köftesini
hazırlayalım. Bunun için soğanı rendeleyelim, maydanozu ince kıyalım ve
diğer köftelik malzemeleri yoğurma kabına alıp iyice yoğuralım.
- Yoğurduğumuz köfte hamurunu
yarım saat dinlendirelim ve daha sonra elimizle parçalar alarak şekil
verelim.
- Kızgın yağda köfteleri
kızartalım. Bir havlu kağıt üzerine alalım.
- Salçalı sos için tereyağı ve
sıvı yağını derin bir tavaya alım. Salçaları da ekleyip kavuralım. Sıcak
et suyunu ekleyelim biraz tuz ekleyip 3-4 dakika kaynadıktan sonra ocaktan
alalım.
- Pide yada bazlamayı küp küp
doğrayalım.
- Servis tabağına pideleri
alalım. Üzerine salçalı sosu dökelim.
- Köfteleri yerleştirelim. En
üste yoğurdu gezdirelim.
- İsterseniz salçalı sostan sonra
da kullanabilirsiniz yoğurdu.
- En son eritilmiş tereyağını
gezdirelim( Ben fotoğrafı çektikten döktüm o yüzden resimde tereyağı yok)
- Afiyet olsun
Balaban Kebabı |
Balaban Köfte Tarifi
Eskişehir Balaban
Köfte Nasıl Yapılır?
hobbyolog-tariflerim