Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı Çörek Tarifi Haşhaşlı Çörek Tarifi Haşhaşlı Nokul Haşhaşlı Gözleme Hamur işlerinin en bilindik iştah kabartan nefi...
http://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/hashasl-corek-tarifi.html
Haşhaşlı Çörek Tarifi |
Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı Nokul
Haşhaşlı Gözleme
Hamur işlerinin en bilindik iştah kabartan nefis yöresel çörek tariflerinden
biri ile devam edelim. Bana göre haşhaşın olduğu hamur işleri çok güzel oluyor. İnsanın yedikçe yiyesi geliyor bu haşhaşlı çöreği. Hele ki bir de çay varsa yanında
tepsi yarılanmış oluyor. Çok da bereketli bir ölçüsü var aynı zamanda. Eskişehir,
Amasya, Tokat, Afyon, Uşak gibi şehirlerde sıkça kullanılan haşhaş ile,
haşhaşlı gözleme, haşhaşlı çörek, haşhaşlı ekmek gibi bir çok hamur işi
yapılıyor. Bizim oralarda daha çok haşhaşlı
gözleme yada haşhaşlı nokul
başka bir adıyla lokum yapılır. Haşhaşlı
nokul, haşhaşlı çörekten farklı olarak birbiri etrafına dolanarak lokum
şekli verilerek yapılır.
Tarif için
kullanacağımız haşhaş tane haşhaş değil yani hani şu tatlı
için kullandığınız marketten aldığınız mavi haşhaş değil. Öncelikle bunu belirteyim.
Çünkü haşhaşı o halinden başka bilmeyen de çok. Evet kullandığımız haşhaş
ezilmiş sarı haşhaş. Şimdilerde bazı marketlerde ezilmiş olarak da satılmaya
başlandı. Ben genelde memleketten alıyorum ayada annem gönderiyor. Çünkü
marketteki ezilmiş haşhaşın tadı olmuyor bana göre.
Birkaç sene
öncesine kadar haşhaş sadece belirli yerlerde satılırken
dediğim gibi marketlerde de bulunmaya başladı. Artık her şeyi bulabiliyoruz
rahatlıkla. Tamam market ürünün tadı yok desem de ilk defa kullanacak için
gayet lezzetli gelebilir. Ben katkısız haşhaş alıp kullanmaya alıştığım için
lezzet açısından farklı geliyor sanırım. Bir de marketlerde satılan haşhaş
gayet ucuz, ama doğal taze olanı fiyat olarak biraz fazla. Buradan farkı
anlayabiliriz sanırım.
Haşhaşlı Çörek
Tarifinin yapım
aşamalarını mümkün olduğunca anlatmaya, resimlemeye çalıştım. Çok pratik bir tarif gerçekten. Bir poğaça tarifinde yoğurduğunuz
kadar hamur yoğurup öyle tek tek uğraşmıyorsunuz. Oklava kullanmadan elinizle
bastırarak kolaylıkla açıyorsunuz. Üste üste koyduğunuz hamuru tekrar bir
defada açınca gerisi zaten çok zevkli ve çok kolay.
Tarifi denediğinizde ne kadar lezzetli, ne kadar yumuşak tel tel
ayrılan bir çörek olduğunu göreceksiniz. Bu tarife ayrıca ceviz de
ekleyebilirsiniz. Ben bu sefer sadece haşhaşlı olarak yaptım. Dediğim gibi
içine ceviz, tahin hatta şeker katılarak bile yapılabilir. Bu tamamen sizin
damak zevkinize kalmış.
Haşhaşlı Çörek Tarifi |
Haşhaşlı Çörek İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 3 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya yada 1 çorba
kaşığı kuru maya
- 1.5 küçük tatlı kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 7 su bardağı un
İçine;
- 1 su bardağı ezilmiş haşhaş
- Yarım su bardağından biraz
fazla sıvı yağ
- İsteğe bağlı dövülmüş ceviz
Üzerine;
- 1 adet yumurta sarısı
Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır
Haşhaşlı Çörek Tarifi |
Haşhaşlı Çörek Tarifi |
- Haşhaşlı çörek yapmak için; yoğurma kabına mayayı, ılık
suyu, ve şekeri alalım. Kaşıkla mayayı biraz ezip 7-8 dakika kadar
bekleyelim.
- Azar azar unu, tuzu ilave
ederek yumuşak, hafif ele yapışan bir hamur elde edinceye kadar iyice
yoğuralım.
- Yoğurduğumuz hamurun üzerini
bir bezle örtelim 50 dakika kadar mayalandıralım.
- Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya
ayıralım.
- Bir kapta sıvı yağ ve ezilmiş
haşhaşı karıştırarak inceltelim.
- Her hamuru elimizle bastırarak
servis tabağı kadar açalım ve üzerine sıvı yağlı haşhaşlı karışımdan
sürelim.
- 4 hamura da aynı işlemi
uygulayıp üst üste koyalım.
- Üst üste koyduğumuz 4 hamuru da
elimizle bastırarak genişletelim. Bıçakla uzun şeritler keselim ve burarak
tepsiye yerleştirelim. Bu şekilde 10 dakika üzeri örtülü olarak yine mayalandıralım.
- Tepsiye koyduğumuz çörek
hamurunu birkaç parçaya keselim.
- Üzerine yumurta sarısı sürelim
ve 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
- Afiyet olsun
Haşhaşlı Çörek Tarifi |
Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı Nokul
Haşhaşlı Gözleme
hobbyolog-tariflerim