Haşhaşlı Gözleme Tarifi
Haşhaşlı Gözleme Tarifi Haşhaşlı Gözleme Tarifi Haşhaşlı Çörek Haşhaşlı Katmer Tarifi Haşhaş denilince akla hamur işi geliyor...
http://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/hashasl-gozleme-tarifi.html
Haşhaşlı Gözleme Tarifi |
Haşhaşlı Gözleme Tarifi
Haşhaşlı Çörek
Haşhaşlı Katmer Tarifi
Haşhaş denilince akla hamur işi geliyor çoğunlukla. Özellikle İç Anadolu'nun bazı şehirlerinde,Tokat,
Sivas, Amasya da bilinir ve hamur işlerinde kullanılır. Doğu illerinde pek
bilinmiyor hatta hiç bilmeyenler bile var. Bana gözleme denildiğinde ilk aklıma
gelen Haşhaşlı Gözlemedir:)
Annemden ilk bu şekilde yedim, gözlemenin başka çeşidi olduğunu bile uzun bir
süre hiç duymadım görmedim.
Haşhaşın çeşitleri de var. Gözleme de kullandığımız ezilmiş sarı
haşhaş. Taneli, mavi yada siyah haşhaş kullanmıyoruz. Mavi haşhaşı son yıllarda
tatlılarda rastlıyoruz ve çok da yakışıyor. Eğer taneli sarı haşhaş varsa
elinizde bir havanda iyice ezmeniz gerekiyor. Haşhaşı ezmek için genelde
“dibek” denilen ahşap bir alet kullanılıyor bu da her evde olmuyor. Ezilmiş
haşhaşı her yerde bulamadığımdan memleketimden getirip kullanacağım
kısmını ayırıp derin dondurucuya kaldırıyorum. Sıkça da gözleme yada çörek
yapıyorum. Evet özellikle kahvaltılara çok yakışan nefis tel tel ayrılan Haşhaşlı
Gözlemenin Tarifine geçelim.
Haşhaşlı Gözleme Tarifi |
Haşhaşlı Gözleme Tarifi İçin Malzemelerimiz
- 3.5 su bardağı un
- 1.5 su bardağı ılık
su(yaklaşık)
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı ezilmiş haşhaş
- Yarım su bardağı sıvı yağ
Haşhaşlı Gözleme Nasıl Yapılır?
Haşhaşlı Gözleme Tarifi |
Haşhaşlı Gözleme Tarifi |
Haşhaşlı Gözleme Tarifi |
Haşhaşlı Gözleme Tarifi |
- Yoğurma kabına ılık sudan bir miktar alalım.
- Mayayı ekleyelim ve 5 dakika kadar çözülmesini ekleyelim.
- Kaba unu ekleyelim. Tuzu da ilave edelim ve azar azar su ilave ederek ele hafif yapışan yumuşak bir hamur elde edelim. Yoğurma işlemini iyi yaparsanız açması da kolay olur. Bu yüzden ben 5-10 dakika iyice yoğuruyorum.
- Yoğurdumuz hamuru yarım saat dinlendirelim.
- Hamurumuz dinlendi. Şimdi iki türlü gözleme yapma şekli var. Birinde hamuru yoğurduktan sonra 5 parçaya bölüyoruz. Her birini tek tek açarak haşhaş sürüyoruz ve katlıyoruz. Tekrar açıp pişiriyoruz. Ben diğer şeklini yani pratik olanını anlatacağım size.
- Hamurun hepsini bir kere ince olmayacak şekilde büyükçe açalım. Büyük bir tepsi büyüklüğünde açmalısınız. Kalın olduğu için kolaylıkla açılacaktır.
- Haşhaş ve sıvı yağı bir kapta iyice karıştıralım.
- Açtığımız hamurun her tarafına sürelim ve bir ucundan başlayarak rulo yapalım.
- Ruloyu şekildeki gibi 5 eşit parçaya bölelim
- Parçaların her birini üzerine un dökmeden açalım. Oklavanın yapışmaması için tabakta kalan haşhaşlı yağdan olduğu kadar az miktarda sürebilirsiniz
- Teflon tavayı ısıtalım. Orta ateşte gözlemelerin altını üstünü pişirelim.
- Afiyet olsun.