Bacaklı Çorba Tarifi
Bacaklı Çorba Tarifi Yeşil Mercimekli Çorba Erişteli Yeşil Mercimekli Çorba Yöresel Çorba Tarifleri İç Anadolu'nun bilind...
http://hobbyolog.blogspot.com/2017/01/bacakl-corba-tarifi.html
Bacaklı Çorba Tarifi |
Yeşil Mercimekli Çorba
Erişteli Yeşil Mercimekli Çorba
Yöresel Çorba Tarifleri
İç Anadolu'nun bilindik yöresel çorbalarından biridir Bacaklı Çorba. Sivas, Tokat gibi şehirlerde Bacaklı Çorba denilir. Amasya yöresinde Sakala Çarpan
Çorba da deniliyor. Eskişehir'de de yapılır ama sanırım biz Bacaklı demiyoruz.
Hatta adı da yok galiba yada Erişteli Mercimek Çorbası yada Saçaklı
Çorba olarak biliniyor olabilir. Nereye ait olursa olsun, adı da farketmez
ama tek bildiğim Anadolu'nun yöresel çorbalarından biri olduğudur.
Annemin sürekli yaptığı tadı anlatılamaz nefis bir çorbadır. Çocukluğumdan
kalan hiç unutmadığım tatlardan biridir. Aynı malzemeyi kullansam da hiç bir
yemek annemin yaptığının yerini tutmuyor. Her defasında annem yapsa da yeseydim
dediğim çok oluyor. O yüzden bazen yediğim yemeklerde altı üstü bir çorba yada
yemek deyip geçemiyorum. Bazılarının tadı, kokusu geçmişe götürür beni.
Sıcak bir yaz gününde iftara yapsam da bu çorba genellikle kışın tercih
edilen bir çorbadır. Ağır et yemeklerini de yaptığımıza göre bu çorba daha
hafif kalıyor sanırım. Özellikle mevsimi ne olursa olsun, çocuklar için çok
besleyici, protein deposu bir çorba tarifidir.
Bu çorba tarifinde önemli yeri olan
yeşil mercimek bir çok tarifte kullanılır; böreklerde, çorbalarda, pilavlarda. Yeşil mercimeğin faydalarından bahsedecek olursak, kısaca şunları
sayabilirim;
- Bağışıklık sistemini
güçlendirir
- Anne sütü arttırıcı etkisi
vardır
- Bolca çinko içerdiği için
vücudun zinde olmasına fayda eder
- Göz sağlığını korur.
- Kolestrolü düşürür
- Kan akışını hızlandırır.
- Şeker hastalığına karşı
koruyucudur,
- Çocuklarda zeka gelişimini
destekler
- Kas ağrılarını giderir.
- Kalp ve damar hastalıklarına
iyi gelir.
Erişteli Köfteli Çorba Tarifi Burada
Kekikli Yoğurt Çorbası Tarifi Burada
Tüm Tariflerime Buradan Ulaşabilirsiniz
Bacaklı Çorba İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı yeşil mercimek
- 1 su bardağı erişte
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 çorba kaşığı salça
- 1 adet soğan
- 10 su bardağı su
- Karabiber, pulbiber, nane
- Tuz
Bacaklı Çorba Nasıl Yapılır
- Çorbayı yapacağımız tencereye
yeşil mercimeği alalım ve 5 su bardağı suyu ilave edelim. Yumuşayıncaya
kadar pişirelim.
- Pişen mercimeğin suyunu
dökmeyelim ve kalan 5 su bardağı sıcak suyu da ilave edelim. Kaynayınca
erişteleri ve tuzu ekleyelim.
- Erişteler pişerken bir tavada
soğanı tereyağ ve sıvı yağda kavuralım. Salçayı da ilave edip kavuralım.
- Nane, karabiber ve pul biberi
de ilave edip ocaktan alalım.
- Kaynayan erişte ve mercimeklere
salçalı sosu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım.
- Biraz dinlendikten sonra servis
edelim.
- Afiyet olsun