Kalburabastı Tatlısı Tarifi

Kalburabastı Tarifi Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır Kalburabastı Tatlısı İrmikli Kalburabastı Tarifi Şerbetli tatlılar   i...

Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır
Kalburabastı Tatlısı
İrmikli Kalburabastı Tarifi

Şerbetli tatlılar içerisinde geleneksel olan tatlılarımızdan biri de Kalburabastı dır. Kalburabastı Tatlısı nın adından anlaşılacağı gibi kalbur üzerine hamuru bastırarak şekillendirilen bir tatlıdır. Fakat günümüzde kalbur bulmak pek de kolay değil. O yüzden rende, süzgeç, patates ezeceği gibi aletler şekil vermeye yardımcı. Ben genellikle makarna süzgeci kullanıyorum. Aklınıza gelebilecek başka mutfak aletleri de kullanabilirsiniz. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yalnız şekil verilirken dikkat edilmesi gereken, hamuru çok fazla bastırmamak. Çünkü çok bastırdığınızda hamur deliklerde kalabiliyor. O yüzden hafifçe bastırmak yeterli olacaktır.
Tatlının kurabiyesini hazırlarken margarin yada tereyağının oda sıcaklığında olmasına özen göstermek gerekiyor. Aslında tüm kurabiyelerde margarin yada tereyağı oda sıcaklığında olmalı kesinlikle eritilmemeli. Eritildiğinde suyunu bırakacaktır ve istediğiniz kıvama ulaşması zor olacaktır.
Oda sıcaklığında margarin yada tereyağı nasıldır tabi onu da anlatayım. Buzdolabından çıkardığınız margarin elinizle dokunduğunuzda yumuşak ise yani parmağınız içine giriyorsa bahsettiğim kıvamdadır.
Kalburabastı Tatlısının orjinalinde kullanılan karbonattır. Orjinal bir kalbura bastı tadı istiyorsanız kesinlikle karbonat kullanmalısınız. Kabartma tozu ile yapıldığında şekerpare tadını andırıyor. O zaman da uğraş vermenin ve adına kalburabastı demenin bir anlamı kalmıyor bana göre. Daha önce evde o anda karbonat bulamadığımdan kabartma tozu kullanmıştım. O yüzden ikisi arasındaki farkı anlayabildim.
Ayrıca tatlının içinde kullanacağımız cevize ben tarçın da ekliyorum. Dilerseniz eklemeyebilirsiniz tabi ki ama az tarçın daha güzel bir lezzet veriyor bu tatlıya.
Şerbetli Tatlıları hazırlarken fırından çıkardığımız tatlıya hemen şerbeti dökmemek gerekiyor. Mutlaka ilk sıcağının çıkmasını beklemeliyiz. İlk sıcağının çıkması nedir peki anlatayım. Fırından çıktıktan sonra 8-10 dakika beklemek ilk sıcağının çıkması demektir. Fırından çıkmış sıcağına direkt şerbeti dökersen hamur olması yani çok yumuşaması kaçınılmaz. O yüzden mutlaka ilk sıcağı geçtikten sonra soğuk şerbeti dökmek gerekiyor.
Tatlı ile detayları verdiğime göre tam kıvamında nefis kalbura bastının tarifine geçebilirim o zaman.

Diğer Tatlı Tariflerimi de Görmenizi Öneririm
Etimek Tatlısı Tarifi Burada
Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı Tarifi Burada
Tüm Tariflerime Buradan Ulaşabilirsiniz
Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler
  •  Yarım paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin yada tuzsuz tereyağı(125 gram)
  • 1 çay bardağı süt(100 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ(100 ml)
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 çay kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un( yaklaşık 3.5 su bardağı)


Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu 
İçine; 
  • 1 su bardağı kadar çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı toz tarçın
Kalburabastı Nasıl Yapılır?
Kalburabastı Nasıl Yapılır

Kalburabastı Nasıl Yapılır

Kalburabastı Nasıl Yapılır

  • Öncelikle kalburabastının şerbetini hazırlayalım.
  • Bunun için küçük bir tencereye şeker ve suyu alalım. 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edelim ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış olan margarini, sütü, sıvı yağı ve yoğurdu alalım. Elimizle biraz karıştırıp karbonat ve unu da azar azar ilave edelim.
  • Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde ettikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve yuvarlayalım.
  • Elek yada süzgece hafifçe bastırarak açalım. Çok bastırmayalım yoksa hamur delik içinde kalabilir.
  • Açtığımız hamurun ortasına cevizi koyalım ve kapatalım. Yavaşça kaldırarak kapattığımız kısım altta gelecek şekilde, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Bütün hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız kurabiyeyi ilk sıcağının geçmesi için 8-10 dakika kadar bekletelim.
  • Soğuk şerbeti üzerine dökelim.
  • İyice şerbetini çektikten sonra servis edelim.
  • Afiyet olsun.


Not: Şerbeti dökmeden önce tatlı kurabiyelerini daha dar bir kaba alalım ki şerbeti dökünce yayılma olmasın.
Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı Tarifi

Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır
Kalburabastı Tatlısı
İrmikli Kalburabastı Tarifi
hobbyolog-tariflerim

DAHA FAZLASI

TATLILAR 5564976150828228904

Yorum Gönder

emo-but-icon

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

popüleriz biz

FACEBOOK

twitter

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

item