İslim Kebabı Nasıl Yapılır?

İslim Kebabı Nasıl Yapılır İslim Kebabı Tarifi Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır Patlıcanlı Yemekler Üzerinde kullanılan kürdandan dolay...

İslim Kebabı Nasıl Yapılır

İslim Kebabı Tarifi
Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır
Patlıcanlı Yemekler

Üzerinde kullanılan kürdandan dolayı Kürdan Kebabı denilse de asıl adı İslim Kebabı dır. İslim yerine bazı yerlerde İstim Kebabı da deniliyor. İstim yada İslim aynı manada kullanılıyor ama bu ismin aslından ingilizce kökenli olduğunu biliyor musunuz? Evet "steam" kelimesi türkçe karşılığı olan "buhar" kelimesi yerine kullanılmış. Nasıl nereden geldiyse bu türkçe söylenişiyle "istim" denmiş. Açıkçası pek manalı bulamadım ama paylaşmak istedim. Yani adına baktığımızda aslında buharda pişirilen bir yemek olduğunu anlıyoruz. Buharda pişiriliyor ama biz fırında da pişiriyoruz. İsme pek sadık kalmıyoruz kısaca.
Patlıcanla yapılan İslim Kebabı bir yaz yemeği oluyor. Patlıcanı yaz kış market ve pazarlarda görmek mümkün ama kışın pek patlıcan almamaya gayret ediyoruz. Çünkü ne tadı var ne de patlıcana benzer bir görünüşü. Lastik gibi tatsız oluyor kışın patlıcanlar.
Çok yağlı bir yemek olduğundan dolayı kışın yenmesi daha uygun olur aslında ama patlıcanın tadını ve lezzetini yazın bulduğumuzdan yazın yapmak daha yerinde. Tabi patlıcanı yazdan buzdolabına karnıyarıklık yada İslim Kebabı için uzun uzun kızartarak atmak da mümkün. Ben daha çok közlenmiş olarak atıyorum patlıcanları. Çünkü kızartarak attığımda buzdolabından mıdır nedir kokusunun değiştiğini düşünüyorum. Tabi bu şekilde kızartarak derin dondurucuda muhafaza edip memnun kalanlar da var.
Tarife geçmeden İslim Kebabının aslında köfteli değil de parçalı etle yapıldığını belirtmek isterim. Ama ben ilk yediğim bildiğim zamandan beri hep köftelisini gördüm duydum. Hatta internette araştırdığımda bile etle yapılan haline sadece bir yerde rastladım.
Tarifler hemen hemen aynı gibi ama lezzetleri muhakkak farklıdır. Patlıcanın tadı aynı gelebilir de herkesin yaptığı köfte farklıdır. Çünkü içinde kullanılan baharat, ekmek, kıyma farklı lezzet verebiliyor. Ben bildiğimiz anne köftesi yapıyorum, galeta unu yada ekmek içi kullanıyorum köfteyi yoğururken. Biraz da karbonat ekliyorum. Karbonat kullanınca köfteler daha çok şişiyor ve yumuşak oluyor.
Dediğim gibi ben patlıcan yemeklerini fırında yapmaya çalışıyorum ama isterseniz tencerede de yapabilirsiniz. Yalnız üzerine domates ve biber kullandığımız için biberler tencerede kızarmayacaktır. O yüzden onları da kızartıp öyle pişirmeye devam edebilirsiniz.

Kuzu Tepsi Tarifi Burada
Patatesli Patlıcan Musakka Tarifi Burada
Tüm Tariflerime Buradan Ulaşabilirsiniz
İslim Kebabı Nasıl Yapılır

İslim Kebabı İçin Malzemeler 

  • 5 adet büyük patlıcan
  • 350 gram kadar kıyma
  • 4 dilim ekmek içi
  • 1 orta boy soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • Birkaç dal maydanoz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Tuz
  • 2 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • Kürdan


Kızartmak için;

  • Sıvı yağ


Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı sıcak su
İslim Kebabı Nasıl Yapılır?
İslim Kebabı Nasıl Yapılır

İslim Kebabı Nasıl Yapılır

İslim Kebabı Nasıl Yapılır
İslim Kebabı Nasıl Yapılır

İslim Kebabı Nasıl Yapılır


  • Öncelikle patlıcanları yıkayalım ve şeritli olarak soyalım. Uzun ince halde 4-5 parçaya keselim ve tuzlu suda 20 dakika bekletelim.
  • Köftesi için kıymayı, baharatları, rendelediğimiz soğanı, sarımsağı bir kaba alalım ve biraz yoğuralım. 
  • Ekmek içi, yumurta ve kıydığımız maydanozu da ilave edelim(Bu aşamada bahsettiğim gibi biraz karbonat da ekliyorum). Hepsini iyice yoğuralım. 
  • Yoğurduğumuz köfte harcından parçalar alarak şekillendirelim.
  • Patlıcanları sudan alalım ve havlu ile kurulayalım. Kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Kızaranları bir havlu kağıt üzerine alalım ve yağının biraz akmasını sağlayalım.
  • Ardından köfteleri de yine arkalı önlü kızartalım. 
  • Patlıcanları şekildeki gibi koyalım ve üzerine 1-2 adet köfte koyalım. Bohça şeklinde katlayalım ve kürdan ile tutturalım.
  • Tepsiye dizdikten sonra üzerlerine kestiğimiz domates ve biber parçalarını ekleyelim.
  • İki bardak sıcak suda salçayı eritelim, biraz tuz ekleyelim ve tepsiye dökelim.
  • Önceden ısttığımız 200 derece fırında kaynayıp üstteki biberler kızarıncaya kadar pişirelim. 
  • Afiyet olsun
İslim Kebabı Nasıl Yapılır

İslim Kebabı Tarifi
Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır
Patlıcanlı Yemekler
hobbyolog-tariflerim

DAHA FAZLASI

TARİFLERİM 241834635273824257

Yorum Gönder

emo-but-icon

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

popüleriz biz

FACEBOOK

twitter

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

item