İslim Kebabı Nasıl Yapılır?
İslim Kebabı Nasıl Yapılır İslim Kebabı Tarifi Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır Patlıcanlı Yemekler Üzerinde kullanılan kürdandan dolay...

http://hobbyolog.blogspot.com/2017/01/islim-kebab-nasl-yaplr.html
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
İslim Kebabı Tarifi
Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır
Patlıcanlı Yemekler
Üzerinde kullanılan kürdandan dolayı Kürdan Kebabı denilse de asıl adı İslim Kebabı dır. İslim yerine bazı yerlerde İstim Kebabı da deniliyor. İstim yada İslim aynı
manada kullanılıyor ama bu ismin aslından ingilizce kökenli olduğunu biliyor
musunuz? Evet "steam" kelimesi türkçe karşılığı olan
"buhar" kelimesi yerine kullanılmış. Nasıl nereden geldiyse bu türkçe
söylenişiyle "istim" denmiş. Açıkçası pek manalı bulamadım ama
paylaşmak istedim. Yani adına baktığımızda aslında buharda pişirilen bir yemek
olduğunu anlıyoruz. Buharda pişiriliyor ama biz fırında da pişiriyoruz. İsme
pek sadık kalmıyoruz kısaca.
Patlıcanla yapılan
İslim Kebabı bir yaz yemeği oluyor. Patlıcanı
yaz kış market ve pazarlarda görmek mümkün ama kışın pek patlıcan almamaya
gayret ediyoruz. Çünkü ne tadı var ne de patlıcana benzer bir görünüşü. Lastik
gibi tatsız oluyor kışın patlıcanlar.
Çok yağlı bir
yemek olduğundan dolayı kışın yenmesi daha uygun olur aslında ama patlıcanın
tadını ve lezzetini yazın bulduğumuzdan yazın yapmak daha yerinde. Tabi
patlıcanı yazdan buzdolabına karnıyarıklık yada İslim Kebabı için uzun uzun
kızartarak atmak da mümkün. Ben daha çok közlenmiş olarak atıyorum
patlıcanları. Çünkü kızartarak attığımda buzdolabından mıdır nedir kokusunun
değiştiğini düşünüyorum. Tabi bu şekilde kızartarak derin dondurucuda muhafaza
edip memnun kalanlar da var.
Tarife geçmeden İslim Kebabının aslında köfteli
değil de parçalı etle yapıldığını belirtmek isterim. Ama ben ilk yediğim
bildiğim zamandan beri hep köftelisini gördüm duydum. Hatta internette
araştırdığımda bile etle yapılan haline sadece bir yerde rastladım.
Tarifler hemen hemen aynı gibi ama lezzetleri muhakkak farklıdır.
Patlıcanın tadı aynı gelebilir de herkesin yaptığı köfte farklıdır. Çünkü
içinde kullanılan baharat, ekmek, kıyma farklı lezzet verebiliyor. Ben
bildiğimiz anne köftesi yapıyorum, galeta unu yada ekmek içi kullanıyorum köfteyi
yoğururken. Biraz da karbonat ekliyorum. Karbonat kullanınca köfteler daha çok
şişiyor ve yumuşak oluyor.
Dediğim gibi ben patlıcan yemeklerini fırında
yapmaya çalışıyorum ama isterseniz tencerede de yapabilirsiniz. Yalnız üzerine
domates ve biber kullandığımız için biberler tencerede kızarmayacaktır. O
yüzden onları da kızartıp öyle pişirmeye devam edebilirsiniz.
Kuzu Tepsi Tarifi Burada
Patatesli Patlıcan Musakka Tarifi Burada
Tüm Tariflerime Buradan Ulaşabilirsiniz
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
İslim Kebabı İçin Malzemeler
- 5 adet büyük patlıcan
- 350 gram kadar kıyma
- 4 dilim ekmek içi
- 1 orta boy soğan
- 1-2 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- Birkaç dal maydanoz
- Karabiber
- Pulbiber
- Tuz
- 2 adet domates
- 1 adet yeşil biber
- Kürdan
Kızartmak için;
- Sıvı yağ
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı sıcak su
İslim Kebabı Nasıl Yapılır?
![]() |
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
![]() |
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
![]() |
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
- Öncelikle patlıcanları
yıkayalım ve şeritli olarak soyalım. Uzun ince halde 4-5 parçaya keselim
ve tuzlu suda 20 dakika bekletelim.
- Köftesi için kıymayı,
baharatları, rendelediğimiz soğanı, sarımsağı bir kaba alalım ve biraz
yoğuralım.
- Ekmek içi, yumurta ve
kıydığımız maydanozu da ilave edelim(Bu aşamada bahsettiğim gibi biraz
karbonat da ekliyorum). Hepsini iyice yoğuralım.
- Yoğurduğumuz köfte harcından
parçalar alarak şekillendirelim.
- Patlıcanları sudan alalım ve
havlu ile kurulayalım. Kızgın yağda arkalı önlü kızartalım. Kızaranları
bir havlu kağıt üzerine alalım ve yağının biraz akmasını sağlayalım.
- Ardından köfteleri de yine
arkalı önlü kızartalım.
- Patlıcanları şekildeki gibi
koyalım ve üzerine 1-2 adet köfte koyalım. Bohça şeklinde katlayalım ve
kürdan ile tutturalım.
- Tepsiye dizdikten sonra
üzerlerine kestiğimiz domates ve biber parçalarını ekleyelim.
- İki bardak sıcak suda salçayı
eritelim, biraz tuz ekleyelim ve tepsiye dökelim.
- Önceden ısttığımız 200 derece
fırında kaynayıp üstteki biberler kızarıncaya kadar pişirelim.
- Afiyet olsun
İslim Kebabı Nasıl Yapılır |
İslim Kebabı Tarifi
Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır
Patlıcanlı Yemekler
hobbyolog-tariflerim
Kürdan Kebabı Nasıl Yapılır
Patlıcanlı Yemekler
hobbyolog-tariflerim