Pamuk Poğaça Tarifi
Pamuk Poğaça Tarifi Bayatlamayan Poğaça Nasıl Yapılır Poğaça Yapmanın Püf Noktaları Pamuk Poğaça Tarifi Pamuk gibi bir poğaça...
https://hobbyolog.blogspot.com/2016/12/pamuk-pogaca-tarifi.html
Pamuk Poğaça Tarifi |
Bayatlamayan Poğaça Nasıl Yapılır
Poğaça Yapmanın Püf Noktaları
Pamuk Poğaça Tarifi
Pamuk gibi bir poğaça yapmak istiyor fakat yapamıyorsanız bu
yazıyı okuyup tarifi mutlaka deneyin. Pamuk gibi olan bir poğaça kesinlikle geç
bayatlıyor. Sert olan poğaçaların tadı ve kıvamı bir gün beklediğinde bile
değişiyor. Bayatlamayan poğaça hem lezzeti farklı hem de içinde yumurta
ve margarin olmamasından dolayı daha geç sertleşiyor. Hemen tükettiğimiz için
tam süresini veremeyeceğim ama bir gün önceden bile yapılsa ertesi günü yumuşak
kalıyor. İlk yapıldığındaki yumuşaklığını koruyor. Ayrıca bu poğaçayı derin
dondurucuya attığınızda ve çıkardığınızda yine ilk halini koruyor.
Bayatlamayan
bir poğaça yapmanın ilk şartlarından biri maya, süt, un ve şeker miktarının doğru
kullanılmasıdır. Daha önceki tecrübelerime göre kuru maya ile yapılan
poğaçaların daha güzel olduğu. Tabi yaş maya da aynı orandan kabarmasını
sağlıyor ama kuru maya bayatlama süresini daha çok uzatıyor sanki.
Mayalı hamura her
zaman doğru ölçüde şeker kullanmanız gerekiyor çünkü toz şeker ve maya birlikte
daha etkili oluyor ve mayalanma hızını arttırıyor.İçine kullanacağınız süt de
önemli. Süt yerine su kullanımı lezzetini değiştirebiliyor. Ben süt ve maden
suyunu birlikte kullanıyorum. Maden suyu poğaçalarda inanılmaz farklılık
yaratıyor. Daha yumuşak daha puf puf daha lezzetli oluyor. Sadece süt
kullanabileceğiniz gibi yarı yarıya süt ve su yada süt ve maden suyu
kullanabilirsiniz ama ben muhakkak içinde süt de bulunması gerektiğini
düşünüyorum.
Lezzetli bir
poğaça yapmanın önemli noktalarından biri de ürün tazeliğidir. Markası hiç önemli
değil ama kullanacağınız özellikle maya ve unun taze olmasına dikkat
etmelisiniz. Siz istediğiniz kadar becerikli olsanız da hamur işleri yaparken kullandığınız paketin
kullanma tarihi geçtiyse başarısız olmanız kaçınılmaz olacaktır. Ben un ve maya
alırken muhakkak son kullanma tarihine değil üretimine bakarım. Yakın üretimde
ise alırım. Benim için önemli bir nokta bu.
Bayatlamayan yumuşak
bir poğaça yapmanın püf noktalarından biri de mayayı muhakkak unu eklemeden
süt veya su içerisinde bekletip çözülmesini sağlamalısınız. Direk olarak un
eklemeye ve yoğurmaya başlarsanız istediğiniz sonucu alamayabilirsiniz. Ayrıca
hamuru yoğurma süresi de önemli. 10 dakika kadar yoğurmak hamurun tamamen
toplanmasını ve daha güzel kabarmasını sağlayacaktır. Bu bilinmesi gereken
noktalardan bahsettikten sonra artık tarifimize geçebiliriz.
Bayatlamayan Poğaça İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sade maden suyu
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çorba kaşığı toz maya yada 1
paket yaş maya
- Tuz
- Aldığı kadar un(yaklaşık 5-6 su
bardağı)
İçine;
- Peynirli yada patatesli harç(çeşidi çoğaltabilirsiniz)
Üzerine;
- 1 adet yumurta sarısı
- İsteğe bağlı susam,çörek otu
Bayatlamayan Pamuk Poğaça Nasıl Yapılır?
- Pamuk gibi bir poğaça yapmak için; yoğurma kabına ılık sütü,
şekeri ve mayayı alalım. 8-10 dakika kadar bekletelim ve çözülüp
kabarmasını sağlayalım.
- Maden suyu, sıvı yağı, ve tuzu
ilave edip biraz karıştıralım.
- Unu da azar azar ekleyerek 10
dakika kadar iyice yoğuralım. Hamurumu yumuşak ele yapışmayan pürüzsüz bir
kıvam almalı.
- Yoğurduğumuz hamuru 1 saat
kadar üzeri örtülü olarak dinlendirelim.
- Süre sonunda kabaran
hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde parçalar alalım. Elimizle biraz açalım
ve iç harcı koyalım kapatalım(ben yuvarlak yaptım istediğiniz gibi şekil
verebilirsiniz)
- Tepsiye dizdiğimiz hamurların
yine üzerini örtelim ve 15-20 dakika daha mayalandıralım.
- Hamurların üzerine yumurta
sarısı sürelim. Susam yada çörek otu serpelim.
- Önceden ısıtılmış 175 derece
fırında kızarana kadar pişirelim.
- Afiyet olsun
Pamuk Poğaça Tarifi |
Bayatlamayan Poğaça Nasıl Yapılır
Poğaça Yapmanın Püf Noktaları
Pamuk Poğaça Tarifi
hobbyolog-tariflerim