Kalburabastı Tatlısı Tarifi
Kalburabastı Tarifi Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır Kalburabastı Tatlısı İrmikli Kalburabastı Tarifi Şerbetli tatlılar i...
https://hobbyolog.blogspot.com/2017/01/kalburabast-tatls-tarifi.html
Kalburabastı Tarifi |
Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır
Kalburabastı Tatlısı
İrmikli Kalburabastı Tarifi
Şerbetli tatlılar içerisinde geleneksel olan tatlılarımızdan
biri de Kalburabastı dır. Kalburabastı Tatlısı nın adından anlaşılacağı gibi kalbur
üzerine hamuru bastırarak şekillendirilen bir tatlıdır. Fakat günümüzde kalbur
bulmak pek de kolay değil. O yüzden rende, süzgeç, patates ezeceği gibi aletler
şekil vermeye yardımcı. Ben genellikle makarna süzgeci kullanıyorum. Aklınıza
gelebilecek başka mutfak aletleri de kullanabilirsiniz. Şimdilik aklıma
gelenler bunlar. Yalnız şekil verilirken dikkat edilmesi gereken, hamuru çok
fazla bastırmamak. Çünkü çok bastırdığınızda hamur deliklerde kalabiliyor. O
yüzden hafifçe bastırmak yeterli olacaktır.
Tatlının
kurabiyesini hazırlarken margarin yada tereyağının oda sıcaklığında olmasına
özen göstermek gerekiyor. Aslında tüm kurabiyelerde margarin yada tereyağı oda
sıcaklığında olmalı kesinlikle eritilmemeli. Eritildiğinde suyunu bırakacaktır
ve istediğiniz kıvama ulaşması zor olacaktır.
Oda sıcaklığında
margarin yada tereyağı nasıldır tabi onu da anlatayım. Buzdolabından
çıkardığınız margarin elinizle dokunduğunuzda yumuşak ise yani parmağınız içine
giriyorsa bahsettiğim kıvamdadır.
Kalburabastı
Tatlısının orjinalinde
kullanılan karbonattır. Orjinal bir kalbura bastı tadı istiyorsanız kesinlikle
karbonat kullanmalısınız. Kabartma tozu ile yapıldığında şekerpare tadını andırıyor. O zaman da uğraş
vermenin ve adına kalburabastı demenin bir anlamı kalmıyor bana göre. Daha önce
evde o anda karbonat bulamadığımdan kabartma tozu kullanmıştım. O yüzden ikisi
arasındaki farkı anlayabildim.
Ayrıca tatlının
içinde kullanacağımız cevize ben tarçın da ekliyorum. Dilerseniz eklemeyebilirsiniz
tabi ki ama az tarçın daha güzel bir lezzet veriyor bu tatlıya.
Şerbetli
Tatlıları hazırlarken
fırından çıkardığımız tatlıya hemen şerbeti dökmemek gerekiyor. Mutlaka ilk
sıcağının çıkmasını beklemeliyiz. İlk sıcağının çıkması nedir peki anlatayım.
Fırından çıktıktan sonra 8-10 dakika beklemek ilk sıcağının çıkması demektir.
Fırından çıkmış sıcağına direkt şerbeti dökersen hamur olması yani çok
yumuşaması kaçınılmaz. O yüzden mutlaka ilk sıcağı geçtikten sonra soğuk
şerbeti dökmek gerekiyor.
Tatlı ile detayları
verdiğime göre tam kıvamında nefis
kalbura bastının tarifine geçebilirim o zaman.
Kalburabastı Tarifi |
Kalburabastı Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket oda sıcaklığında yumuşamış margarin yada tuzsuz tereyağı(125 gram)
- 1 çay bardağı süt(100 ml)
- 1 çay bardağı sıvı yağ(100 ml)
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1.5 çay kaşığı karbonat
- Aldığı kadar un( yaklaşık 3.5
su bardağı)
Şerbeti için;
- 2 su bardağı toz şeker
- 2.5 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
İçine;
- 1 su bardağı kadar çekilmiş
ceviz
- 1 çay kaşığı toz tarçın
Kalburabastı Nasıl Yapılır?
Kalburabastı Nasıl Yapılır |
Kalburabastı Nasıl Yapılır |
Kalburabastı Nasıl Yapılır |
- Öncelikle kalburabastının şerbetini hazırlayalım.
- Bunun için küçük bir tencereye
şeker ve suyu alalım. 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ilave
edelim ve 2-3 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Soğumaya bırakalım.
- Hamuru için yoğurma kabına oda
sıcaklığında yumuşamış olan margarini, sütü, sıvı yağı ve yoğurdu alalım.
Elimizle biraz karıştırıp karbonat ve unu da azar azar ilave edelim.
- Yumuşak ele yapışmayan bir
hamur elde ettikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım ve
yuvarlayalım.
- Elek yada süzgece hafifçe
bastırarak açalım. Çok bastırmayalım yoksa hamur delik içinde kalabilir.
- Açtığımız hamurun ortasına
cevizi koyalım ve kapatalım. Yavaşça kaldırarak kapattığımız kısım altta
gelecek şekilde, yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
- Bütün hamura aynı işlemi
uyguladıktan sonra, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar
pişirelim.
- Fırından aldığımız kurabiyeyi
ilk sıcağının geçmesi için 8-10 dakika kadar bekletelim.
- Soğuk şerbeti üzerine dökelim.
- İyice şerbetini çektikten sonra
servis edelim.
- Afiyet olsun.
Not: Şerbeti dökmeden önce tatlı kurabiyelerini daha dar bir kaba alalım ki
şerbeti dökünce yayılma olmasın.
Kalburabastı Tarifi |
Kalburabastı Tarifi |
Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır
Kalburabastı Tatlısı
İrmikli Kalburabastı Tarifi
hobbyolog-tariflerim